Många arbetsgivare försöker idag hitta smarta sätt att göra sina anställda nöjda och förenkla deras vardag. Här svarar vi på frågan: Vad är löneväxling?
När man pratar om löneväxling är det i princip alltid begreppet bruttolöneväxling man menar. Det innebär att du som anställd kan byta delar av din lön före skatt mot andra saker som arbetsgivaren kan köpa åt dig.
Om du till exempel tjänar 50.000 kr per månad och väljer att göra en löneväxling på 5.000 kr så får du istället ut 45.000 kr per månad i lön. De 5.000 kr som du har kvar i företaget kan du sen köpa saker med genom din arbetsgivare. Alla arbetsgivare bedömer själva vad de vill erbjuda för löneväxling men det brukar kunna vara:
För att en löneväxling ska vara tillåten ur skattesynpunkt måste den vara kostnadsneutral för arbetsgivaren. Det innebär att din arbetsgivare inte får tjäna pengar på att du växlar din lön mot saker.
Om du väljer att avstå 5.000 kr per månad för tjänstepension till exempel betalar din arbetsgivare inte längre arbetsgivaravgift på ungefär 32% på de pengar. Istället betalar de en särskild löneskatt som är 24,26%. Mellanskillnaden, de 6% som blir över måste arbetsgivaren ge dig i extra pension. En löneväxling till tjänstepension på 5.000 kr per månad blir därmed 5.300 kr i pensionsinbetalning.
Om du till exempel tjänar 50.000 kr per månad kommer du betala mer än 50% i skatt på lönen från 45.000 kr upp till 50.000 kr. Att då avstå de 5.000 kr till pension gör att du minskar din nettolön med lite mindre än 2.500 kr. Istället för 2.500 kr idag får du 5.300 kr i pension.
Antar vi att du får en lägre inkomst som pensionär kanske du istället betalar 30% skatt när pengarna betalas ut i framtiden. Du får då ut strax över 3.700 kr i framtiden för varje 2.500 kr du väljer att avstå idag.
Det här är ett av de största argumenten till varför en högavlönad person bör satsa på löneväxling till tjänstepensionen. Om du istället vill löneväxla till att få hjälp med hushållsnära tjänster kanske det istället handlar om att frigöra tid till roligare saker i livet.
Här kan du få fler tips gällande löner och lönehantering: www.outsourcinglön.nu