Så hittar du ditt nya chefsjobb

Så hittar du ditt nya chefsjobb. Har du kört fast i ditt nuvarande arbete? Känner du att du skulle kunna göra skillnad i en annan roll inom företaget - eller på något annat? Blir din kompetens åsidosatt och dina speciella kunskaper negligerade? Det finns många anledningar till varför man kan söka ett nytt arbete och nya utmaningar.

Många drömmer om att göra karriär, komma i en chefsposition och därmed också kunna göra skillnad på riktigt. Vi tänkte visa på några sätt som kan ge dig en chans att nå ett chefsjobb och ge din karriär en skjuts.

Hitta rätt strategi och gör dig tillgänglig Det är svårt att få ett chefsjobb och man kan räkna med att det kommer att innebära en hel del kämpaglöd. Kompetens är naturligtvis viktigt, men lika viktigt är även andra ingredienser som exempelvis social kompetens, bemötande, ledarskap och en förmåga att analysera. Till detta ska man även addera exempelvis en förmåga att hantera stress och att klara av att fatta tuffa beslut. Vem som helst kan vara chef i bra tider, men få klarar av det då det stormar på riktigt. Har du vad som krävs och känner du i hjärtat att du skulle passa för en högre position? Då är det bara att sätta igång! En av de vanligaste anledningarna till varför man inte blir erbjuden ett chefsjobb är att man aldrig gör sig tillgänglig. Med detta menar vi att de som tillsätter tjänsten - ledningen - inte har en aning om att man är intresserad och att man har kompetensen som krävs. Hur gör man sig mer tillgänglig då? Man bokar in ett möte med sin närmaste chef och förklarar vilka ambitioner man har. Här är några viktiga punkter som det samtalet bör innehålla:

  • Förklara hur du känner. Berätta - utan att klaga - att du har uppnått det du vill med den roll du har nu. Säg att du vill ta nästa steg och förklara varför du bör övervägas i samband med en internrekrytering till ett chefsjobb.
  • Sätt upp en tidsplan. Försök att sätta upp en gemensam strategi tillsammans med din chef om hur du ska ta dig vidare. Du kanske kan prova andra arbetsuppgifter efter några månader, du kanske kan gå en ledarskapsutbildning, du kanske kan byta avdelning och därigenom se företaget ur ett annat perspektiv? Sätt upp mål - viktigt - Tillsammans med din överordnade. Man behöver inte skynda fram och vara otålig, Rom byggdes inte på en dag.
  • Visa att du inte står och faller med företaget. Många företag tar sina anställda för givna och det är också en absolut sanning i många fall. Du ska definitivt visa tacksamhet för ditt arbete, men du ska heller inte stå med mössan i hand. Visa att du är beredd att gå vidare om det inte finns en öppning för avancemang för dig i framtiden. Ett annat företag kanske är mer intresserade av din kompetens? Kom dock ihåg att det inte handlar om att hota. Det handlar om att visa upp att företaget betyder mycket för sig - men långt ifrån allt.

Använd dig av nätverk och sociala medier

Det finns naturligtvis även andra arbetsplatser. Idag så är vi mer ombytliga och villiga att prova nya utmaningar. Den där guldklockan som väntade i samband med pension är inte alls lika attraktiv längre. Ett bra sätt att hitta ett chefsjobb är därför att använda tentaklerna lite.

Idag finns det väldigt många bra kanaler att använda för att visa upp sig själv. Att exempelvis hålla sin egen Linkedin-sida uppdaterad är ett bra sätt att skapa kontakter och relationer med andra företag och med andra driftiga personer.

Det egna nätverkandet är idag en nyckel till många jobb. Man bygger upp relationer, visar upp sig och då rätt tjänst dyker upp så är man också en av de kandidater som företaget kan tänka sig att anställa. Det finns definitivt ett värde i detta, men man måste samtidigt vara lite försiktig. Säg att du skickat ett CV till ett företag i syfte att förhoppningsvis landa ett chefsjobb. Företaget kommer att läsa ditt CV och därefter så kommer de att kolla upp dig närmare genom att besöka din Linkedin-sida.

Så långt är allt bra - men sedan? Du kanske har en Facebook-sida, en profil på Twitter eller ett konto på Instagram där du inte alls är lika professionell utan där du postar diverse politiska åsikter, bilder från fester och annat som kan få folk att höja på ögonbrynen. Sådant kan definitivt ligga en kandidat i fatet. Man ska inte sluta använda sociala medier och visst finns det en skillnad mellan det privata och det professionell. För den sakens skull så måste man ändå vara försiktig med vad man skriver.

Att uttrycka sig i text är lurigt och man kan trampa på många ömma tår - även om det handlar om rena skämt. Om möjligt: lås dina konton och ha dem öppna för de personer du känner.

Skicka ditt CV till en rekryteringsfirma

Rekrytering idag hos företag sker ofta via en extern partner - ett rekryteringsföretag. Det är bra sett till att man genom detta samarbete sparar tid och ger sig själv en möjlighet att hitta exakt den person man söker. Felrekryteringar är kostsamma och genom professionell hjälp så får företag ofta tag på rätt person till rätt roll. Det kanske är du?

Faktum är att det är möjligt att skicka ett CV till olika rekryteringsföretag och boka in förbehållslösa möten där du presenterar dig och dina kompetenser närmare. Det kanske inte finns någon lucka just nu, med då nästa chefsjobb dyker upp så är du kanske exakt den kandidat som väljs ut.

Headhunting har blivit ett vedertaget begrepp i Sverige och det handlar om exakt detta. Man visar upp sig själv och rekryteringsföretag vet att man finns, vad man kan och vilken personlighet man har. Dyker rätt jobb upp så är man plötsligt med i matchen.

1 May 2020