Lagar ni mat på kontoret? Många företagare har valt att bygga kök i kontorslokalerna, för att göra det möjligt för anställda att slippa dyra lunchnotor och i stället laga egen mat, eller åtminstone värma på medhavda lunchlådor. På en del företag kör de anställda matlag och turas om att stå för matlagningen, och vissa företagare har till och med gått hela vägen och byggt en liten personalrestaurang med anställd kock.
Dock gäller det att man har koll på reglerna om man vill börja bedriva livsmedelshantering. En av de viktigaste reglerna är att det måste finnas en fettavskiljare installerad i alla fastigheter där det bedrivs livsmedelsverksamhet. Om det inte tidigare funnits någon typ av café- eller restaurangverksamhet, förskola, äldreboende eller liknande, är risken tyvärr stor att det inte finns någon fettavskiljare. Detta innebär i sin tur att ni inte heller har tillåtelse att laga mat på kontoret. Är ni bara två, tre anställda är det möjligt att ni inte når upp till gränsvärdet vad gäller utsläppt fett, men att bedriva matlagning i större skala kräver en fettavskiljare.
Vill du kunna ha ett kök på kontoret som uppfyller de regler och lagar som krävs kring livsmedelshantering ska du kontakta kommunen där du bor och höra vad som gäller. Du bör även kontakta fastighetsägaren och höra om en fettavskiljare finns installerad i fastigheten. Eftersom det är fastighetsägaren som är ansvarig för all aktivitet som bedrivs i fastigheten kommer du antagligen att behöva tillstånd från fastighetsägaren för att få fortsätta att laga mat på kontoret, åtminstone om du har fler anställda än fyra fem personer.
Visar det sig vara omöjligt, eller i alla fall väldigt krångligt och omständligt, att få tillstånd för att ha ett kök på kontoret, kan du i stället överväga att köpa in lunch via catering. Många cateringföretag erbjuder färdiga luncher. Många skolkök erbjuder också catering, något som ofta är relativt billigt. Catering är en smart och bekväm lösning. Dock ger den inte utrymme åt någon variation vad gäller maten, oftast finns endast en rätt på menyn och maten är inte alltid av högsta kvalitet. Vill du kunna erbjuda dina anställda god och vällagad mat är ett eget kök det allra bästa.
Ett annat alternativ kan vara att subventionera de anställdas luncher, t ex genom rikskuponger. Men för dig som företagare blir det så klart inte lika billigt i längden. Så vill du som företagare kunna ha ett kök eller till och med en restaurang i anslutning till kontorslokalerna kan det kanske vara bäst att se sig om efter lokaler i en fastighet som har en fettavskiljare och där det är tillåtet att bedriva livsmedelsverksamhet.
På så sätt har du möjlighet att redan från början anpassa kontoret efter de nya premisserna. Finns redan ett kök i anslutning till lokalerna, vilket inte är ovanligt i till exempel gamla skol- eller industrilokaler, är det så klart lysande, i annat fall blir det en investering, som dock är avdragsgill.
Mer information: SS-EN 1825 | Så fungerar det