Är företagstandvård någonting för er?

Företaget av alla storlekar har vinning i att se till att de anställda trivs, att de därmed är benägna att stanna och att det genom detta lär sig varandra och hur man gemensamt pressar sin kapacitet ytterligare ett snäpp i rätt riktning.

Ett företag som har väldigt ombytlig personal tvingas hela tiden till nya lösningar där en ny person ska skolas in och där den gamla arbetarens mantel ska bäras av någon annan. Givet är att detta dels tar tid och lika givet är att det påverkar både omsättning och trivsel.

Hur får man då någon att stanna och ge sitt yttersta? Det är lätt att peka på elefanten i rummet. Höjer du lönen för varje person så kommer de också att vara dig trogen.

Riktigt så enkelt är det dock inte. En högre lön eftersträvar alla, men de flesta ser dock även att andra saker finns med i bilden. En hög lön är inte synonymt med en harmonisk arbetsplats och lyckliga anställda. Mycket tyder nämligen på att andra saker fungerar som bättre incitament för att motivera och fungera som ännu saftigare morötter. Låt oss titta på några sådana exempel:

Se över vilka möjligheter som finns för att förbättra

    • Semesterdagar. Ett par dagar extra semester gör för många en enorm skillnad. Dessa behöver inte läggas i kombination med sommaren och ge en extra vecka där. Nej, många ser hellre dessa dagar som ett sätt att kunna förlänga påsk, jul och andra, mindre ledigheter istället. Naturligtvis med ditt goda minne som chef också.
    • Överraskningar. Se till att planera in det oväntade. En kick-off innebär ofta en investering i moralen. Likaså gäller en julklapp eller någon annan typ av gåva. Varför inte dela ut en vinflaska till någon anställd som verkligen förtjänat det? Det kostar inte många kronor - men det ger väldigt mycket tillbaka i slutändan.
    • Företagshälsan: Här ska vi dela upp detta i två delar - men var och en av dessa har en gemensam nämnare i form av att du kommer att tjäna på dem i slutändan. Den första delen handlar om träning och friskvård. Se till att vara mer generös i detta än vad dina konkurrenter är. Man kommer tyvärr inte särskilt långt med den obligatoriska tusenlapp som många företag erbjuder idag. Det täcker knappt hälften av ett gymkort. Om du tar i lite extra så kommer din personal att träna, hålla sig i form och genom detta orka mer samt bli sjuka betydligt mindre. Räkna på vad ett förhöjt friskvårdsbidrag kostar jämfört med alla sjukdagar.

Den andra delen gäller hälsa i stort och här skulle vi vilja slå ett slag för en tandläkare. Dåliga tänder kan leda till väldigt mycket svårare sjukdomar - hjärtinfarkter, cancer och så vidare. Du som chef kan exempelvis boka in en tandläkare som besöker er på plats och som genomför undersökningar på ert kontor. Det är ingen kostnad du behöver ta själv - de anställda betalar sin tandvård; men det handlar om att dels kunna ge dina anställda en chans att må bättre och dels också erbjuda den möjligheten under arbetstid. Du ska definitivt åtminstone uppmuntra varje anställd att besöka en tandläkare - även om du inte själv är den som bokar in denne till ert kontor i exempelvis Bromma (som ligger i Stockholm där tjänsten är vanligast förekommande).

18 Aug 2018