Vad ska man tänka på när man köper begagnade firmabilar?

Det beror givetvis på vad man behöver bilen till. Precis som när man köper en bil privat finns det vissa saker som bör kollas. Hur många mil har den gått? Hur ser däcken ut? Finns vinterdäck?

Att köpa en begagnad bil kan vara lite knepigt. Då vet man kanske inte riktigt varifrån bilen kommer och vad den har för historia. Köper man dessutom bilen från en privatperson har man inga garantier för att den är så bra som försäljaren hävdar. Så det gäller att vara försiktig och att kunna lite om bilar för att vara säker på att göra en bra deal.

Om man inte besitter nödvändig kunskap

Ska man köpa från en privatperson så är det bra att ha med sig en bekant med kunskap om bilar. En sådan person vet hur lång tid saker och ting håller innan det är dags att byta och vad man kan förvänta sig kostnadsmässigt i framtiden. Har man inte någon som kan vara med så kan det nog vara vist att köpa bilen genom en auktoriserad bilfirma. Dom kan ge garantier gällande vissa saker och har troligtvis sett till att fel som har funnits på bilen blivit åtgärdade. I de flesta fallen kan du även räkna med att bilen har en servicebok. Det vill säga en bok där du hittar information om när bilen har blivit servad.

Kan en bilfirma hjälpa till med det ekonomiska?

Absolut. På en bilfirma kan man få hjälp med att lägga upp ett lån så att det passar företagets finanser. Man kommer tillsammans fram till en avbetalningsplan och får veta hur man bäst lägger upp lånet tidsmässigt. Har man dessutom en bil som man kan lämna in i byte kan det hela bli billigare och man behöver inte lägga upp någon kontantinsats. En annan stor och viktig del vid bilköp är försäkring. Den kan skilja sig på flera plan när man köper en begagnad bil istället för en sprillans ny.

Man kan alltid försöka att få med lite extra saker i bilköpet. Att köpslå hör till spelets regler. Kanske kan man få en ny bilklädsel eller varför inte ett par nya vinterdäck. Ingenting är omöjligt. Tänk på att komma förberedd och veta vad du vill, det är A och O om du vill lyckas med att göra en bra affär där du åker hem som köpets vinnare.

27 Apr 2020