Utbildning inom bilvård

Bilvård och rekond är en bransch som ständigt ökar. Anledningarna är många. Fler och fler ser fördelen att ta hand om sina bilar professionellt för att behålla nybilskänslan och få längre livslängd. En annan anledning är det blivit förbjudet att tvätta sin bil hemma av miljöskäl i många kommuner. På biltvätten finns det hårda regler som måste följas när det gäller hur olja och smuts tas om hand efter färdig tvätt. Spillvattnet måste renas och återanvändas.

Det är heller inte så mycket dyrare att lämna in bilen på bilvård än att hyra plats i tvätthallen och göra det själv. Men resultatet talar för sig själv. Som ringar på vattnet har utbildningar inom bilvård och rekond ökat markant. Det har blivit en framtidsbransch som många vill utbilda sig till ett proffs inom bilvård.

Hur utbildar man sig till ett bilvårdsproffs?

Det finns kompletta bilvårdsutbildningar där man får lära sig grunderna i hur man rengör, polerar och vårdar bilar. Det går också gå en skräddarsydd utbildning beroende på vad man har för kunskaper innan. Det går också att inrikta sig mot båtar, lastbilar och båtar man hellre föredrar det.

Det finns fler och fler företag som har specialiserat sig på högkvalitativa utbildningar inom bilvård och rekonditionering. De riktar ofta in sig på både privatpersoner och företag. Många företag som till exempel transportföretag och taxibolag med många egna fordon vill sköta detta själva av ekonomiska och praktiska skäl. 

Vad finns det för olika utbildningar?

Förutom en komplett grundutbildning finns det ett antal delutbildningar man kan gå.

Underhållstvätt - Detta är en kort utbildning för privatpersoner som vill lära sig från grunden hur man tvättar sin egen bil på ett effektivt och bra sätt för bästa resultat. Här får man lära sig tvättar motorfordon ut- och invändigt.

Tvätt och rekond - När man till exempel vill polera up lacken på bilen behöver man göra ett noggrant förarbete. Det är av yttersta vikt att lacken är korrekt rengjord för att poleringen ska bli perfekt och att produkterna ska fastna på ett bra sätt. Här går alla stegen för en lyckosam tvätt och rekond igenom noggrant så eleven blir ett proffs.

Lackskyddsutbildning - För att billacken ska behålla sin lyster måste man underhålla den korrekt. Denna utbildning lär man sig hur man skyddar lack, glas, fälgar, tyg, läder och plast på bästa sätt.

Invändig rekondutbildning - Här får man lära sig allt inom rengöring och rekond fordon invändigt. Ett antal steg gås igenom som till exempel luktsanering, läderbehandling, impregnering och klädseltvätt. 

Företagsutbildningar - Detta är skräddarsydda utbildningar för företag som vill utbilda personalen inom bilvård. 

14 Apr 2019