Tips innan du söker ett IT-jobb

Är du på jakt efter ett nytt jobb inom IT-branschen? Känns det svårt att riktigt få fart på jobbsökandet? Ta del av några smarta, enkla tips här som gör det lättare att få komma på intervju.

Oavsett om du är nyutbildad och nyss blivit färdig med en utbildning eller om du är en gammal erfaren räv som söker efter nya utmaningar så är det alltid bra att börja med att se över sitt CV. Det kan kännas tråkigt och svårt men när du väl tar dig i kragen, så går det oftast mycket snabbare och enklare än befarat. Kolla runt på nätet efter förslag på hur andra har lagt upp sina CV och tänk på att göra det lättillgänglig och lättläst. Den som läser ska förstå vilka kompetenser du har utan att behöva läsa om eller leta i ett annorlunda och ”innovativt” upplägg. När CV är klart är det dags att börja leta efter jobben du vill söka.

En kvinna pratar på telefon

Programmera ditt personliga brev rätt

Leta upp jobb du vill söka först, innan du skriver ditt personliga brev. Ja, du läste rätt. I annonserna talar arbetsgivarna om vem de söker. Vilken kompetens de letar efter, vilka personliga egenskaper som är önskvärda och vilka eventuella specialkunskaper som är meriterande. Om du bara skriver ett allmänt hållet personligt brev som kan passa att skicka till många olika arbetsgivare sparar du kanske lite tid, men samtidigt missar du en viktig chans till att göra ett första bra intryck. Lusläs alltså annonsen och se vilka ord och uttryck som används. Ska du vara noggrann och planerad i ditt arbete? Beskriv då dig själv som noggrann i ditt personliga brev och ge även gärna ett exempel på hur du varit noggrann på en tidigare arbetsplats.

Utveckla bilden av dig själv och visa upp ditt nätverk

Utöver att låta ditt personliga brev spegla den aktuella annonsen är det bra att lyfta fram dina spetskunskaper och särskilda intressen. Visa arbetsgivaren vill att du har en vilja att lära dig nya saker och är värd att investera i. Har du en certifiering inom något särskilt eller har du gått en fortbildning om en specifik databas? Ta med det.

Helt nyutbildad? Berätta om din utbildning och kanske examensarbeten eller praktiker du gjort. Att bli rekommenderad av någon bekant till arbetsgivaren eller att ha bra referenser ger såklart också ett lyft. Lycka till och kom ihåg att drömjobbet väntar på dig.

13 Apr 2020