Tips för att starta en framgångsrik cateringverksamhet i Stockholm

Att starta en cateringverksamhet är en dröm för många. Man får möjligheten att skapa härliga matarrangemang, välja ut menyer och drycker. Maten är en viktig del i många events och träffar – som cateringbolag har man stora möjligheter att påverka hur god kvällen är. Det är ett ansvar med möjligheter att påverka, vilket lockar många in i branschen. 

Dessutom kan det finnas goda möjligheter att få verksamheten riktigt lönsam. I Stockholm finns potentiellt många kunder, och man kan till och med nischa sig mot exempelvis bröllop eller företagscatering. Särskilt företagscatering är en nisch där det är möjligt att göra ganska stora pengar. 

Som när man ska starta vilken verksamhet som helst, gäller det att vara beredd på att man inte tjänar en bra månadslön från början. Många får slita ett par månader, eller till och med ett par år, innan företaget börjar visa riktigt goda siffror. Det bästa är naturligtvis att skaffa sig så goda förkunskaper som möjligt. Även kontakter och nätverkning är två viktiga ingredienser i att få företaget snabbt på fötter. Men därutöver finns fler saker att tänka på. Nedan tar vi upp några av dem. 

Stadsdel

Vilken stadsdel i Stockholm tror du är bäst plats för din cateringverksamhet? För dig som ska nischa dig mot företagscatering kan det till exempel vara bra att ha säte i Kista eller på Östermalm. Särskilt i områden som Kista finns mängder av populära kontorsbyggnader och därmed också ett potentiellt stort kundunderlag. Om du har en annan nisch än företagscatering kan andra stadsdelar i Stockholm passa bättre. Väg också fördelarna mot kostnaderna – ett kök i Östermalm kostar betydligt mer att hyra än ett i Kista, till exempel.

Nätverka

Du har säkert hört det förut. Som egenföretagare är det bra att nätverka – och det ligger mycket sanning i det. Precis när det gäller en verksamhet som catering. Du är beroende av att bibehålla kunder och att samtidigt hitta nya, inte minst i verksamhetens inledande skede. Mässan i Älvsjö och diverse konferenser och möten i centrala delar av Stockholm är bra att gå på. 

Som företagare inom catering är det särskilt tacksamt att nätverka med eventbyråer och personer som jobbar med att arrangera till exempel bröllop eller andra större evenemang. Dina första uppdrag behöver inte vara stora – tvärtom, att hitta mindre uppdrag i början kan bara vara bra. Du får då referenser för när du senare ska jaga de riktigt stora kunderna. 

Erfarenhet

Har du erfarenhet av catering sedan tidigare? Om inte, är det bra att skaffa sig det först. Att starta en cateringverksamhet utan att faktiskt ha praktisk erfarenhet av det kan vara svårt. Varje dag kommer du kontinuerligt att behöva ta beslut rörande mat och utrustning. Med gedigen arbetserfarenhet blir dessa beslut betydligt lättare att ta. 

Om du planerar att nischa dig, till exempel företagscatering, försök först att hitta en anställning hos ett företag som sysslar med just det. Du kommer att få en god inblick i hur verksamheten sköts på daglig basis. Här kan du läsa mer om att driva företagscatering i Stockholm.

8 Nov 2018