Stora event på franska Rivieran

Åker ni till Rivieran för att uppleva något extra? Ett större event på Rivieran som drar till sig publik från hela världen kanske lockar. Den franska Rivieran har minst sagt stora event som lockar till sig mängder av turister. 

Filmfestivalen (Cannes)

Filmfestivalen i Cannes är nog världens mest kända filmfestival. Första gången den hölls var 1946 och sedan genomförts varje år med enbart undantag för 1948, 1950 och 1968. Detta event hölls i början i september men är nu för tiden i slutet av maj. 

Då eventet har ökat i popularitet har även antalet priser som delats ut ökat avsevärt. Det största priset är Guldpalmen. 

Monaco Grand Prix

Söker du ett motorevent? Då är Monaco Grand Prix kanske ett måste. Ett världskänt stadslopp som startade 1929 och med några få undantag sedan genomförts varje år. Nu ingår loppet i formel-1 VM vilket det gjort sedan 1960. Därmed är det den enda tävlingen inom detta VM som genomförs i stadsmiljö. 

Tack vare att loppet är i stadsmiljö skapas helt unika förutsättningar att följa det på nära håll. Detta till skillnad mot att gå till en formel-1 bana och sitta på läktaren. 

Citronfestivalen (Menton)

Citronfestivalen är nog det event som staden Menton främst förknippas med. Det började som en mindre fruktutställning år 1933 men har sedan vuxit enormt. Varje år räknar man med att det kommer 160 000 besökare till Menton för att ta del av festen. 

Oavsett vad man väljer att göra under festivalen så bör inte karnevalståget missas. En mäktig parad – med citrontema. Här möts eldslukare, gycklare, människor som klär ut sig till citroner och musiker i en härlig mix. Varje år har även ett speciellt tema som går som en röd tråd genom festivalen. 

Detta event genomförs från mitten av februari till första dagarna i mars. År 2019 är festivalen mellan 16:e februari och 3:e mars. 

Karnevalen (Nice)

På den franska rivieran är det inte bara i Menton som det bjuds upp till fest och karneval. Det gäller även i Nice där karnevalen är ungefär samma datum som i Menton. På så vis är det många som åker mellan de bägge för att uppleva de två festivalerna när man ändå åkt ner till rivieran. 

Även här har man ”årets tema” även om vissa traditionella inslag går att se år från år. Det är blommor, fest och karneval dag som natt och för gammal som ung. På karnevalen kommer man alltid kunna se de enorma dockor och marionetter som kan väga upp till över två ton styck. 

Vilket event passar dig bäst? Eftersom flera av dessa är under samma datum och det inte är långa avstånd på rivieran går det att kombinera dem.  Läs mer om olika event som du kan arrangera i Nice på: https://sofevent.se.

30 Dec 2018