Starta Städföretag | Guide: starta företag inom städ

Sedan Rut-avdraget kom har städföretagen exploderat i antal. Dock finns det plats för fler företag inom städbranschen eftersom behovet bara växer, speciellt inom hemstäd.

När du startar en städfirma så är det viktigt att fundera på vilket område du vill jobba inom. Är det hemstäd, flyttstädning, städning av kommersiella lokaler som kontor, skolor eller sjukhus? Ni kanske är intresserade av att ha ett större företag där ni täcker flera olika branscher.

Oavsett vilken bransch ni väljer så finns det många privatpersoner och företag som behöver städhjälp. Fördelarna med exempelvis kontor, skolor och sjukhus är att städningen är kontinuerlig och ni troligtvis får ett avtal på längre tid och en mer säkrad inkomst. Vid hemstäd så krävs det flertalet hushåll och hög sysselsättningsgrad av de anställda för att kunna gå med vinst.

Vad krävs för att starta en städfirma?

Det krävs inte så stort kapital för att starta ett städföretag. Milt sagt så behöver du en riktigt bra dammsugare, hinkar, moppar, sopkvastar, trasor, rengöringsmedel, en hopfällbar stege och en bil. Alternativt ett förvaringsutrymme på platsen där städningen ska ske.

Om städningen sker i ett hushåll kan du som företagare begära att det mesta av utrustningen ska finnas på plats och annars välja att debitera för de material och medel som inte finns på platsen som ska städas.

I städbranschen så är det just hemstädning som har skjutit i höjden senaste åren tack vare Rut-avdraget. Tack vare rut-avdraget så får hushållet dra av en viss del av summan och du som företagare får istället en del av ersättningen från staten.

personer från städbolag som städar

Vilka förkunskaper krävs för att starta en städfirma?

Om du vill ha ett enmansföretag så är det relativt enkelt att starta ett städföretag. Du behöver veta hur man städar och ha kunskaper i grundläggande företagsekonomi. Så fort du väljer att lämna enmansföretaget och anställa personal istället så behöver du ha koll på löner, anställningslagar, rättigheter, semesterrätt med mera. Allt beror på hur mycket du vill expandera och utveckla ditt företag. Inom städbranschen finns alltid utvecklingsmöjligheter.

Det bästa tipset är alltid att ha långvariga kontrakt så du inte behöver jaga kapital. Det gäller oavsett om du startar ett städföretag eller något annat företag. Att ha garanterade intäkter skapar trygghet och säkerställer företagets likviditet under en längre period. Om ni alltid behöver jaga nya kunder så bör ni fundera kring hur ni får kunderna att stanna längre.

Mer tips kring bokföring och val av bolagsform.

10 May 2017