Starta företag i annorlunda branscher

Det finns faktiskt ingen lag som säger att alla som startar företag måste göra det inom IT eller apputveckling. Fortfarande startas det mängder av företag i de mest märkliga branscher. Och, hör och häpna, en del gör det inte ens för pengarna utan för att de drivs av en passion eller helt enkelt är tillräckligt duktiga på något som de tycker är tillräckligt roligt att ha som försörjning.

Hitta din nisch

Faktum är ju att ju smalare bransch, desto större chans att du hittar en särställning på ditt område. Ta vägmarkeringar till exempel. Ett område som kanske inte lyfts fram som det hetaste och mest lukrativa för studenterna på handelshögskolan, men ett område där det alltid kommer att behövas företag med lämplig kunskap och dessutom utrustning för att göra jobbet. Utan vägmarkeringar blir allt kaos, och kan man utföra snygga, exakta vägmarkeringar och linjemålningar och dessutom har kapaciteten att jobba över ett stort område, har man försörjning resten av sin yrkeskarriär. Läs mer.

Att skaffa sig rätt mindset

Om man tänker på företagande som något som fyller en funktion i samhället, i stället för att tänka på det som ett sätt att bli rik snabbt, öppnar sig stora möjligheter. Vad tycker du är roligt? Vad driver dig och får fart på din fantasi? Ser du områden i samhället där det finns luckor som du kan hjälpa till att fylla igen? Sök svaren på dessa frågor och se till att skaffa dig den utbildning och kompetens som behövs.

Är du till exempel intresserad av vägmarkeringar, be om att få praktisera på ett företag som sysslar med detta. Insup så mycket kunskap du kan och plugga själv vid sidan av. En av internets största fördelar är ju att mycket av den kunskap som tidigare var svårtillgänglig nu ligger i öppen dager, tillgänglig för alla. Det är bara att dyka ner i kunskapens källa och hoppas att man inte drunknar.

Tänk inte bara pengar

Visst är det så att behovet av IT och programmerare är stort i samhället idag, men om det inte är din passion, varför ska du satsa på det? Är svaret bara pengar, försök komma på något annat. Är det värt att tjäna mycket pengar nu med något du inte riktigt trivs med, i en bransch som kanske ser helt annorlunda ut om tio år? Kanske kommer en ny sorts teknik som gör alla dessa horder av programmerare överflödiga, där datorerna själva skriver sin programvara och utvecklar underbara appar till en passiv mänsklighet?

En svår men givande väg

Visst, datorerna kanske även bygger robotar som ritar ut våra vägmarkeringar, kanske kommer det inte ens att behövas vägmarkeringar när alla bilar är självkörande, men det är inte poängen. Poängen är att om du ska starta ett företag, ska du göra det för att du har ett område du brinner för och är villigt att lägga ner all din tid på. Väldigt få företagare tjänar mycket pengar direkt, ofta krävs det flera år av hårt arbete för att etablera sig, en lång och svår väg med många hinder som bara kan övervinnas av någon som har den rätta tron och viljan.

Hitta ditt kall - vare sig det består av vägmarkeringar, jukeboxreparationer, dalahästtillverkning eller berg- och dalbanedesign – och följ de vägar som bär dig mot ditt mål. Du kanske inte blir rik direkt. Du kanske aldrig blir rik. Men du har skaffat dig någonting att leva för, och samtidigt ett sätt att göra livet bättre för dem som är i behov av dina produkter.

28 Apr 2018