Ska du rekrytera? Undvik de här misstagen

Om ditt företag är i färd med att rekrytera är det viktigt med ett gott förarbete. Förbereder man sig väl kan man undvika vanliga misstag och slarvfel som görs. Att det blir rätt från början kommer i hög utsträckning att effektivisera rekryteringsprocessen, samtidigt som en större chans finns att rätt kandidat gallras fram. Just att göra ett gott förarbete är kanske det viktigaste – en anledning till att det ligger högst upp i den här listan.

  • Slarv under förberedelserna 

Slarv under förberedelserna kan leda till att rekryteringsprocessen inte alls blir som ni har tänkt er. Det viktigaste momentet är att skapa en precis kravprofil. Utan den blir det mycket svårt att sikta in sig på rätt kandidater under rekryteringen. Kravprofilen bör innehålla egenskaper, kompetenser och erfarenheter som den ni tänkt rekrytera ska ha. Kanske märker ni att ni behöver satsa på headhunting för att hitta rätt person? Är man för ivrig med att komma igång finns en risk att man arbetar på helt fel sätt.  

  • Ska ni verkligen göra allt internt?

Visst, en hel del företag har den kompetens och de resurser som krävs för att genomföra en omfattande rekryteringsprocess internt. För många kan dock anlitandet av en rekryteringsbyrå göra processen betydligt mer effektiv. Ska ni till exempel satsa på headhunting i Stockholm? Stockholm är en stor stad och headhunting kan då kännas som att leta efter en nål i en höstack. Det finns idag många rekryteringsbyråer som hjälper till med saker som headhunting, inledande intervjuer och mycket mer.  

  • Begränsa er inte geografiskt

Visst, ett företag i en större stad som Stockholm kan sannolikt hitta den kompetens de behöver inom staden. Ett företag som inte är baserade i Göteborg, Stockholm, Malmö eller annan större stad kan dock behöva söka över ett större geografiskt område. Försök att locka medarbetare med goda villkor och ett stimulerande arbete. I vissa fall krävs till och med rekrytering från utlandet.  

  • Rekrytera inte från det egna nätverket 

Det här hör samman lite med punkten ovan. Att rekrytera folk från sitt eget nätverk kan visserligen vara trevligt och bra, men det bör inte ske på bekostnad av kompetens. Finns en annan mer kompetent medarbetare som kan hjälpa företaget framåt? Att ha någon från det egna nätverket, som visserligen passar bra in och är trevlig att ha på arbetsplatsen, kan inte åstadkomma detta om inte den rätta kompetensen finns. Ett vanligt tips är att du endast bör gå på magkänsla i det slutliga skedet av rekryteringsprocessen, när du har ett mindre antal kandidater med likvärdiga meriter, erfarenheter och kompetenser att välja mellan.

30 Aug 2017