Så väljer du rätt städbolag till ditt företag i Ystad

Som företagare finns det mycket du måste tänka på i din verksamhet. Allt från val av internetleverantör till vilken kaffemaskin som ska stå i köket står på agendan. En punkt som kan kännas lite som ett nödvändigt ont är städningen. Men städning på företaget är något som man absolut bör lägga lite extra krut på, särskilt nu när vi behöver tampas med en pandemi som kräver att vi tänker extra på hygienen.

Driver du företag i södra Skåne så finns det förstås en mängd olika städföretag att välja mellan. Här finns ett flertal företagsamma orter och en god marknad som många vill slå sig in på. Därför bör du tänka till lite innan du skriver på kontrakt för ett långt städavtal. Här följer lite tips som du kan ha med dig för att säkerställa att du väljer en städfirma som verkligen har det som krävs för att du ska få en riktigt bra städning på företaget.

Kvalitet och personlig kontakt

Som företagare vill du givetvis ha städtjänster med hög kvalitet. Hur det ser ut på ditt kontor eller i din butik handlar dels om att dina anställda ska ha en god arbetsmiljö, men det handlar minst lika mycket om hur ditt företag uppfattas av utomstående. 

När kunder besöker din butik eller bjuds in till ett affärsmöte i dina lokaler så vill du självklart att allt ska vara snyggt, prydligt och kännas rent och fräscht. Därför är det väldigt viktigt att välja städfirma som verkligen levererar med hög kvalitet.

Läs gärna recensioner när du söker efter en passande leverantör och hör efter med vänner och bekanta samt ditt eget företagarnätverk för att höra efter vilka städfirmor de själva kan rekommendera. Din egen magkänsla ska du heller inte förringa. Det är mycket viktigt att du känner att kontakten med ditt städföretag fungerar bra då ni kommer att ha ett samarbete under lång tid framåt. 

Flexibelt tjänsteutbud och passande städtider

När du väljer städfirma för kontorsstädning eller butiksstädning så bör du kolla upp om företaget även erbjuder andra tjänster som kan vara till nytta. Det kan till exempel handla om storstädning någon gång per år och fönsterputsning. Genom att välja ett företag med bredd så behöver du inte anlita olika leverantörer så snart du behöver något extra. 

Ännu bättre är det om du dessutom kan boka till extra städtillfällen vid behov, till exempel om du märker att det har blivit väldigt smutsigt under några slaskiga vinterveckor eller att det behövs städas oftare under vårens pollensäsong. Ett bra städföretag är flexibelt och kan rycka in vid behov.

En flexibilitet när det kommer till städtiderna är också önskvärt förstås. Städningen ska passa din verksamhet. På vissa kontor fungerar det OK med att delar av städningen sker på arbetstid medan det i andra fall kan uppfattas som mycket störande. Det är ju inte så lyckat om någon kör dammsugaren i bakgrunden när du försöker hålla ett viktigt möte eller att kunder måste trängas med städvagnar mitt under sin shoppingtur. Se till att välja ett städföretag som kan städa före eller efter att du öppnar för dagen. Det ger en bättre arbetsmiljö för alla inblandade.

Boka provstädning av flera företag

En bra metod för att utvärdera kandidater för att få uppdraget är att boka in provstädningar som utförs av olika städfirmor. De flesta städföretag erbjuder ett första möte gratis där de tar en titt på dina lokaler och ger ett första prisförslag, men vi skulle rekommendera att man även beställer en provstädning som man betalar för. Så är det lättare att utvärdera kompetensen hos personalen och man kan direkt ge återkoppling på städningen till företaget innan man skriver på ett avtal.

På så sätt blir det tydligt vilka förväntningar båda parter har och exakt hur olika moment ska utföras. Detta är särskilt viktigt om du driver ett företag med strikta hygienkrav, till exempel en skönhetssalong, en restaurang eller en verksamhet inom vård. Då får man absolut inte tumma på hygienen i något led och det kan finnas regler kring vilka typer av metoder och rengöringsprodukter som måste användas på vissa ytor.

Välj en städfirma som tänker på miljön

Sist men inte minst, se till att välja en leverantör av städtjänster som visar omsorg om miljön. Det finns ingen anledning att städa med starka kemiska och parfymerade produkter idag. De flesta proffs städar med någon form av mikrofiberdukar och moppar samt rent vatten. Behövs det något starkare på enstaka ytor så bör detta vara miljöcertifierade produkter. 

Men miljöhänsyn bör tas även i andra delar av verksamheten. Det kan till exempel handla om att låta personalen resa kollektivt eller med e-cykel eller att försöka minska på resorna genom att planera smart. Be att få se företagets miljöpolicy. Särskilt viktigt är detta om du själv har någon form av miljöcertifiering. Den kan i sin tur kräva att du köper miljöcertifierade tjänster, så håll koll på detta i valet av leverantör.

12 Dec 2020