Så startar du en nagelsalong

Att göra naglar på någon är inte bara roligt – det är också potentiellt lukrativt. Som med alla företag får man givetvis vara beredd på en tuff start i början, med mycket arbete till en låg lön. När en strid ström av kunder väl har etablerat sig finns dock goda möjligheter att få ut en bra lön på verksamheten. 

Hitta rätt lokal

Att hitta rätt lokal är bland de tidiga utmaningarna när man startar en nagelsalong. Den bör givetvis vara i en lämplig storlek och kunna hyras eller köpas till ett rimligt pris. En del väljer att etablera sig ute i förorter till större städer där lokalhyrorna är lite lägre. Ett exempel på det är Värmdö, där det finns flera skönhetssalonger, som gör naglar, etablerade. Det finns givetvis en rad ytterligare exempel utöver Värmdö. 

Det är bra att tänka en bit framåt. Planerar du att expandera, eller vill du hålla det till ett enmansföretag? Om du vet med dig att du kommer vilja arbeta ensam behöver du inte hitta en större lokal. Om du känner dig säker på att verksamheten kommer att växa snabbt kan det vara bra att på en gång hitta en lokal som är lite större. Ta dig dock inte vatten över huvudet – det kan ta lång tid att expandera, och det är onödigt att stå där med en högre hyra och större lokal än man egentligen har behov av. 

Var finns kunderna?

Om du redan har en kundkrets (kanske från ett tidigare arbete) är det givetvis bra att ha salongen på en plats där merparten av dem befinner sig. Om du till exempel börjar göra naglar på Värmdö, men dina kunder finns i Upplands Bro, lär det inte bli lika många som kommer över för att göra sina naglar. Om det däremot är just på Värmdö som kunderna finns, är det naturligtvis – av förklarliga skäl – lämpligast att ha salongen här. Om de är utspridda är det bättre att ha det centralt i en stad. 

Enmansföretag – eller en större salong

En del som är licensierade nageltekniker väljer att starta en mindre salong själva. I sådana fall kan enskild firma vara en lämplig bolagsform. Om man däremot planerar att anställa lite fler kan det vara aktuellt att till exempel fundera över ett aktiebolag. Som bekant kanske, krävs en viss insats för att få starta ett aktiebolag. 

Startar du en större salong kommer dagarna att se lite annorlunda ut, jämfört med om du ensamt startar igång en enskild firma. När du också har nageltekniker som jobbar för dig kommer det att bli mer administrativt arbete. En större salong kräver också fler inköp och utgifter, vilket gör att bokföringen blir större i takt med att verksamheten växer.

15 Jun 2018