Så blir du en framgångsrik företagare

Har du eget företag, eller ska du starta eget? Som de flesta vet, som har eget, eller haft eget, så är det tufft i början innan hela verksamheten har satt sig, och alla delar är på plats. Den bästa början är att man redan har några fasta kunder innan man startar eget. Det är nästan omöjligt  att börja med inga kunder alls.

Undantagen är om du har fått loss en hel del eget kapital och finansiärer. Då har du en helt annan möjlighet att arbeta utan befintliga kunder den första tiden. Har man finansiärer har man friare tyglar att satsa på marknadsföring, anställa personal och får en längre tid på sig innan man måste bli lönsam. Vad är det Skatteverket anser? Minst tre år får man gå back. Efter det tycket myndigheten att man ska lägga ner, om man inte går får verksamheten att gå på vinst efter det. Tre år är inte så lång tid.

Starta företaget om du redan har kunder

Därför är det bästa företaget, det som kan starta med flera kunder. Har du redan kunder som anlitar dig, eller som känner dig, är det bra. Då behöver du inte vara så orolig att inte få in intäkter i början, men förr eller senare bör du få in nya kunder, så att din inkomst ökar. I början kan du ju jobba hemifrån och drar inte på dig så stora kostnader. Du behöver inte betala hyra, köp av inredning och så vidare. I takt med att din verksamhet växer kommer du ju senare att behöva en egen lokal där du kan arbeta i lugn och ro.

Utöka ditt företag med fler anställda

Har du väl kommit så här långt i ditt företagande är du bara att gratulera. Har du lyckats få verksamheten att växa inom tre år, så är du en duktig företagare och då är det bara att fortsätta i samma spår. När man väl får in fler kunder och en stadig verksamhet, kan nästa steg mycket väl vara, att antingen anställa fler i ditt företag, eller hitta en affärspartner. Har du någon som tänker liknande som du, kan ni dra nytta av varandra; dela hyra, och andra kostnader, vara varandras bollplank ta hand om gemensamma kunder.

Något som de flesta som har drivit eget företag har märkt är att plötsligt har man inte tiden för administration. Många egna företagare arbetar både vardagar, helger, dagar och kvällar. Inget av det är hållbart i längden. Snart inser man att man måste delegera, eller anlita tjänster för allt det som man inte hinner med. En av de sakerna som ofta blir lidande är bokföringen. Hinner du med den? Och ändå är den livsviktig, har du ingen bokföring som är i ordning, har du ingen kontroll på inkomst och utflöde av resurser. Du vet inte om du har pengar att betala fakturor när månaden är slut, du vet inte om du kan ta ut inkomst från företaget och så vidare och så vidare. Du vet inte om dina uppdragsgivare har betalat för ditt jobb, och tro mig, det vill du veta!

Mindre företag behöver ingen revision

Har du ett mindre företag, med en nettoomsättning på mindre än 3 miljoner kronor per år, en balansomslutning på under 1,5 miljoner kronor per år och som flest 3 anställda, behöver du inte ödsla tid eller pengar på en revision. Detta för att underlätta för flertalet små företagare, vilket är bra. Har man anlitat en bokföringsfirma som tar hand om din bokföring, krävs det inte att de gör annat än en inkomstdeklaration för ditt företag och sänder in den till Skatteverket. 

Att be en extern firma ta ansvar för bokföringen underlättar enormt mycket för din verksamhet. Du slipper slita ut dig, du vet att bokföringen är i ordning och slipper oroa dig för den. Du slipper arbeta dygnet runt, sju dagar i veckan, 365 dagar per år. Läs mer om en bokföringsbyrå i Malmö här

1 Mar 2018