När du vill tjäna ditt levebröd som artist

Är du en artist och kan något utöver vad "normala" människor klarar av? Om du är skicklig på det som du gör, lär du kunna arbeta inom nöjes- och underhållningsbranschen. Då kanske du vill kunna leva på det som du är duktig på? Det viktigaste är för det första att du verkligen kan det som du utlovar att du kan. Handlar det om att du kan sjunga, spela instrument, vara rolig och arbeta med stand-up, eller kunna trolla som en riktig trollkarl, är det viktigt att du verkligen är duktig på det som du gör.

1. Marknadsför dig och "slå igenom"

Bland det viktigaste som du bör göra, om du vill arbeta som artist är att slå igenom, som de säger. För en artist, är det ju inte så stor idé att vara duktig om inte andra får reda på att man finns och kan sjunga, spela eller vara rolig. Det samma gäller om du är en duktig trollkarl. Det är viktigt att man slår igenom så att man blir känd. Blir man känd finns det stora chanser att du får förfrågningar från olika håll om att komma och underhålla deras publik, oberoende om det är en teater, kryssningsfärja eller ett TV-program.

2. Nätverka så att fler känner till dig

Som artist, musiker, sångare, komiker eller som trollkarl gäller det att nätverka med viktiga människor inom branschen. Säg att någon som äger flera restauranger eller scener i Stockholm, får veta att du finns och kan underhålla gäster i en show, då lär du få många jobbförslag. Till en början, innan man har skapat sig ett namn i branschen, får man ta alla jobb som man bara kan få. När man sedan blir känd, är det lättare att sikta högre för att få mer välbetalda jobb.

3. Starta eget som företagare

Som artist är det nästan lika viktigt att man arbetar som egen företagare, med egen ekonomi, marknadsföring, utgiftskoll, revision, redovisning och allt som hör till en egen företagare. Om man är sin egen som företagare får man dra av alla utgifter som man har som hör till själva arbetet. Som sin egen, är det ingen annan som bestämmer över en. Till sist och inte minst; man bör ha en storslagen show och se till att ens publik slås av häpnad och blir ordentligt nöjda efter att de sett en uppträda. Då kommer de att kunna berätta i sin tur om den häpnadsväckande och intressanta show som de har varit med om, till andra, så att du får fler tillfällen till uppträdanden.

12 Mar 2019