Hitta den bästa säljaren

Att rekrytera en ny säljare är nog bland det roligaste man kan göra. Men det är svårt, för då gäller det att kunna bedöma vilken kandidat som kan bidra med den bästa försäljningsinsatsen.

För ett företag är det livsviktigt att säljaren passar in i gänget, att han är lojal mot företaget och, förstås, att han eller hon verkligen kan sälja. Vem kan bedöma det bäst? Troligen en firma som har stor erfarenhet av rekrytering och där konsulterna är säljare själva.

Slipp det tidsödande urvalet

När man annonserar efter en säljare får man mängder av svar. Några söker jobbet för att de tror att de skulle kunna sälja, och andra skickar in ansökningen för att de är så illa tvungna för att inte bli av med sin A-kassa. En del är dokumenterat riktigt vassa försäljare, medan en del har stor talang och potential utan att egentligen ha någon erfarenhet alls. En säljare måste gilla att prata med folk, vara social och trevlig, men ändå ha nerver till att göra bra avslut och ha djärvheten och förmågan att göra lönsamma affärer. Så hur plockar man russinen ur kakan och får den bästa säljaren?

Som företagare har man inte tid att prata med alla, och det blir lätt så att ansökningarna travas i en pärm och man tappar fokus när man har träffat ett par sökande. Låt en professionell rekryteringsfirma för säljare göra det tidsödande urvalet åt dig. Med en handfull intressanta kandidater att kalla till intervju blir det både lättare och roligare att fatta sitt beslut. Du har ju ändå möjlighet att prata lite extra med vem du vill om du ser ett intressant brev eller blir nyfiken på en viss person.

Delar av rekryteringen eller alltsammans

Som företagare vill man kanske bara ha hjälp med delar av en rekrytering. Man bestämmer själv hur mycket man vill göra. När det gäller chefsposter inom säljaryrket, är det så mycket som ska stämma när det gäller personkemi och inställningen till jobbet. Ju högre befattning, ju viktigare är det att inte göra några misstag vid tillsättningen. Är man ett fåtal anställda är det också viktigt att den nya säljaren gör sin del av jobbet och fyller den uppgift som förväntas för att företaget ska öka sin omsättning. Det bästa du kan göra som företagare är att anlita en rekryteringsfirma som är specialister på försäljning och ta hjälp av kompetens i toppklass när du ska anställa nästa säljare.

5 Aug 2020