Frågor att ställa dig själv innan du ska köpa en skrivare

När man köper en skrivare vill man givetvis hitta den skrivare som är bäst för ens ändamål till ett hyfsat pris. Det bästa sättet att göra detta är att ställa sig ett par frågor innan köpet. Till exempel kan det spara dig en hel del pengar om du upptäcker att allt du behöver är en begagnad bläckstråleskrivare utan några vidare funktioner. Köpet beror helt enkelt på ens situation och hur man har tänkt att den ska användas. Förhoppningsvis kan följande frågor och information hjälpa dig till ett bra köp.

Bläck eller laser?

Ska du skriva ut mycket? I sådana fall kanske en laserskrivare är det som är rätt för dig. En laserskrivare är visserligen dyrare initialt, men sparar dig pengar om den används mycket under en viss tid. Bläckstråleskrivare brukar vara något billigare att köpa, men å andra sidan dyrare i drift.

Både laser och bläck kan skriva ut foton i hög kvalitet, även om ofta bläck föredras för det här ändamålet. Om du ska köpa en skrivare till ditt kontor är laserskrivare kanske bäst. Inte bara för att de är billigare i drift och är det bästa ekonomiska valet om den blir välanvänd, utan också för att de skriver ut snabbare än vad bläckstråleskrivare gör. Med en laserskrivare kan du alltså undvika alltför lång köbildning vid skrivaren på kontoret.

Hur många funktioner behöver du?

Det här är troligen enklast att reda ut. Vanligt på företag är att man har så kallade multifunktionsskrivare, där man ofta både kan scanna och kopiera, utöver att skriva ut. Dessa är ideala för såväl större företag som mindre hemmakontor. För en privatperson kanske det inte är lika aktuellt, även om det finns multifunktionsskrivare som är anpassade för hemmabruk. Dessa brukar ofta vara något mindre, men har fortfarande samma funktioner. Förutom detta finns ytterligare funktioner hos vissa skrivare, till exempel:

  • E-post. Vissa skrivare har funktionen att du kan ge skrivaren en särskild e-postadress. När du sedan skickar mail till skrivaren skrivs mailet ut utan vidare åtgärder från din sida.
  • Med hjälp av en dokumentmatare behöver du inte mata in papperna manuellt. Det här avser främst scanning och kopiering. Hur hög kapacitet en skrivare har skiljer sig åt. Vissa kan ta några stycken, medan andra klarar av att automatiskt mata in ett stort antal ark.
  • En del multifunktionsskrivare kan du skicka fax med.
  • Dubbelsidig utskrift. Att kunna göra dubbelsidiga utskrifter är något som är snällt både mot miljön och mot plånboken. Att en tom sida skrivs ut för varje ark gör att betydligt fler papper går åt än vad som faktiskt behövs. En del skrivare har en automatisk inställning för detta, medan andra behöver ställas in manuellt.
13 Aug 2017