Får personalen röra på sig mår de bättre

Du som är arbetsgivare får göra skatteavdrag om du bidrar med friskvårdsbidrag för din personal. Det får man av staten eftersom farbror staten vill att människor ska röra på sig mer. Och farbror staten ahr helt rätt i den saken åtminstone. Människor som rör på sig mår bättre, och det på grund av några olika saker.

Vi har kroppar sedan stenåldern

Få tänker på det, men våra kroppar har inte förändrats nämnvärt sedan vi levde i grottor på stenåldern. På den tiden rörde vi på oss ständigt. Vi var på jakt efter mat, vi jagade villebråd eller skötte redskap, bostäder och barn – vilket gjorde att vi rörde på oss ständigt. När vi nu arbetar, sitter vi mest ner, på kontor. Arbetar vi som hantverkare arbetar vi visserligen med kroppen, men belastar den kanske på fel sätt. Inom sjukvården belastar vi även kroppen men ofta på fel sätt när vi stöttar patienter och lutar oss över dem.

Vi behöver blodcirkulation för syre i hela kroppen

Hela vår kropp behöver syre som förs ut med blodomloppet. Musklerna behöver syret för att fungera. Värk i musklerna, beror ofta på att de inte får blod i tillräcklig grad. Då är motion och rörelse en motkraft till värken. Har man till exempel värk i ryggen kan den lindras om man rör på rygggen i tillräcklig grad. Även hjärnan behöver syre för att fungera. Syret kommer till hjärnan med hjälp av blodomloppet och hela blodomloppet kommer igång när vi rör på kroppen och motionerar. Personal som motioner presterar därför mer och bättre.

Syre i hjärnan gör att den fungerar bättre

De som har ett akademiskt arbete, behöver också motion då hjärnan fungerar bättre med mer syre. Och syret förs av blodomloppet till hjärnan. Blodomloppet kommer igång med att pumpa ut blod till alla delar i kroppen när vi rör på den. Alltså fungerar hjärnan bättre om kroppen får rörelse och motion regelbundet.

Sjukskrivningar minskar

Får personalen regelbunden motion mår de bättre. Personal som mår bra, behöver inte vara sjuka eller sjukskriva sig. Alltså vinner du som arbetsgivare på att personalen rör på sig. Det är därför en win-win-situation att bidra med motionstillfällen för sin personal. Andra sätt att se till att personalen mår bra, är att kunna erbjuda dem hälsofrämjande behandlingar som förutom motion innebär att de får massage som kan motverka skador av ett monotont arbete eller felaktiga belastningar på kroppen. Läs mer här om hur du kan erbjuda dem företagsmassage.

20 Aug 2018