Få ekonomisk förvaltning till din BRF

Skaffa hjälp med den ekonomiska förvaltningen av er bostadsrättsförening och få bättre koll på allt från medlemsavisering till deklaration och sammanställning av årsredovisning.

Om ingen i bostadsrättsföreningens styrelse har kompetensen eller intresset för att sköta föreningens ekonomi kan det lätt kännas motigt och bli till ett trist och stressande påhäng. Att anlita hjälp med den ekonomiska förvaltningen kan bli en lättnad och räddning på flera sätt. En bra förvaltare inte bara sköter er bostadsrättsförenings ekonomi, den gör även den ekonomiska biten mer lättillgänglig och överskådlig. Förvaltare kan även bidra med ett effektivt digitalt system.

Tjänster som kan ingå i ekonomisk förvaltning

Som styrelse gäller det att ha koll på ekonomiska lagar och regler som till exempel bokföringslagen och lagen om ekonomiska föreningar. Även bostadsrättslagen och bokföringsnämndens allmänna råd är bra att ha koll på. När man anlitar någon som sköter föreningens ekonomiska förvaltning håller de koll på sådant åt en.

Man kan lämna över ansvaret för att till exempel inkomstdeklarationer blir korrekt ifyllda och inskickade i rätt tid liksom att redovisningen är i bra ordning när den skickas vidare till en revisor för årsredovisning. Förvaltare kan också sköta betalningar som avgifter, arvoden, skatter och löner och löpande aviseringar av avgifter, hyror och påminnelser.

En del förvaltare kan också sköta uthyrning och administrationen av det. Till exempel om din bostadsrättsförening har lokaler, förråd, parkeringsplatser eller andrahandsuthyrningar.

Fördelar med ekonomisk förvaltning

Utöver de uppenbara fördelarna med att låta proffs sköta en ibland krånglig och svår bit av bostadsrättsföreningens arbete, kan man även få stöd och råd när man ska fatta stora ekonomiska beslut. Ett företag som arbetar med förvaltning kan också ofta hjälpa till med att räkna ut lämpliga avgiftsnivåer utifrån föreningens nuvarande ekonomi och med tanke på till exempel framtida planer på renovering och underhåll av fastigheten.

En annan vanlig fördel med att anlita ett utomstående företag för den ekonomiska förvaltningen är att de ofta har färdiga, utarbetade digitala lösningar. Det blir smidigt att logga in och snabbt få en överblick över hur ekonomin ser ut i nuläget för föreningen eller för de boende att se när nästa avi förfaller.

En ekonomisk förvaltare underlättar även föreningens arbete genom att antalet kontaktytor föreningen behöver hålla ordning på minskar. Förvaltaren sköter de kontakterna istället.

Så, för att sammanfatta. Slipp tråkiga bitar samtidigt som ni får bättre ordning och mer lättillgänglig ekonomi i er bostadsrättsförening med ekonomisk förvaltning. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.ekonomiskförvaltning.nu

26 Mar 2020