Epoxifärg ger dig tåliga golv

Det finns många anledningar till att man kan vilja ha ett mer stryktåligt golv. Kanske planerar man att starta en verksamhet där många människor, och kanske till och med fordon, ska hålla hus. Men ett slitstarkt golv kan man även ha i hemmet som privatperson. Det behöver inte vara särskilt dyrt att skydda sitt golv – åtminstone inte om man fixar ett epoxigolv.

Inte bara för industrier

Tidigare har epoxigolv i huvudsak funnits i verkstäder och fabriker, just eftersom det är mycket praktiskt. Epoxigolv klarar väldigt stora påfrestningar, samtidigt som det är mycket lätt att underhålla. Men de här fördelarna är inte bara tillägnade industrier. De kan lika gärna fås i hemmet om man så önskar, genom att måla golv med epoxifärg. 

Bara för att det är slitstarkt och lätt att städa, behöver det inte nödvändigtvis innebära att man kompromissar med estetiken. Epoxigolv finns i flera olika nyanser och kulörer att välja mellan, och säkerligen kan du hitta en epoxifärg som passar just dig och ditt hem.

Så gör du

Att måla epoxifärg är inte svårt, men det är givetvis ett projekt, precis som all annan målning är. Till att börja med måste underlaget förberedas ordentligt. Det är mycket viktigt att underlaget är rent, torrt och fritt från fett. Om inte, så kommer färgen inte att fästa ordentligt. Innan du kan börja måla krävs även viss slipning, strykning och spackel.

När man ska stryka på själva epoxifärgen är det mycket viktigt att man blandar rätt. Bas och härdare, som är de komponenter som färgen består av, måste blandas i exakt rätt proportioner. Använd låga varvtal och försök inte blanda mer färg än vad du faktiskt kommer att använda.

När du väl börjar stryka på färgen måste du vara snabb. Det tar ungefär 2 timmar innan härdningen börjar. Tänk på att underlaget måste vara minst 15 grader för att härdningen ska ske.

Användning som privatperson

Som privatperson finns det ett antal ytor i hemmet som kan vara bra att måla med epoxifärg. Ett exempel på det är köket. Om man önskar måla golvet är epoxifärg ett mycket bra val. Normalt är det ju en plats i hemmet med mycket gångtrafik.En annan yta som kan gagnas av epoxifärgen är snickarhörnan. Man kan då, utan att behöva oroa sig, syssla med oljor, färger, kemikalier och annat som normalt skadar golvet det faller på. På ett epoxigolv kan det här enkelt torkas bort, utan att några bestående spår lämnas kvar.

2 Apr 2018