Elektricitet får kontoret att gå runt

Ett kontor klarar sig inte utan elektricitet. Ser man sig runt så inser man snabbt att allt runt omkring en på kontoret drivs med en el-källa. En god kontakt med en elektriker kan vara ett måste.

Det är så vanligt att saker runt omkring en använder sig av elektricitet som energikälla att det är lätt att glömma bort. De som fått uppleva ett längre elavbrott vet att inget plötsligt fungerar. Fler och fler funktioner får dagligen lösningar som kräver en el-källa. Det kan vara alltifrån betalningsmedel till uppvärmning eller nycklar. Digitaliseringen av samhället har skapat en enkelhet men samtidigt ett beroende av el.

De viktigaste funktionerna som exempelvis sjukhus har oftast egna energikällor som drivs med diesel. Men det är ingen lösning som allmänt används av kontor. Förutom att arbetsplatsen ganska snabbt kyls ned under en kall dag så uppstår andra problem. Inga stationära datorer eller elprodukter fungerar. Och efter ett tag kommer batterierna på alla trådlösa arbetsverktyg sluta fungera. Det eftersom uppladdning inte är möjligt. Eventuellt kan det också bli problem med dörrar och larm. Så det är mycket viktigt att man så fort som möjligt får igång elen igen.

För den händige

Om elen går endast på kontoret så kan det vara en god idé att hitta proppskåpet. Där kan man se ifall det är så enkelt som att en propp har slagits ut. Eller så kan det vara jordfelsbrytaren som slagit ifrån. Provar man att slå på den igen och den återigen slår ifrån så gäller en felsökning. Känner man sig själv osäker på att utföra den så kan man ringa in en elektriker. Genom speciella mätare kan elektrikern undersöka om det finns något fel i en kontakt. Eller om det är någon elprodukt som får propparna att reagera. Anledningen till att man har ett proppskåp är för att det ska reagera istället för att skada eller brand ska uppstå.

Installation och reparation

Ett kontor som är av större storlek eller som utför viktigt arbete kan välja att skapa ett avtal med en elfirma. På det sättet kan man lättare få hjälp med både installationer och reparationer. Om något sker akut så får man snabbare assistans. Det finns till och med företag som är så pass stora att man internt har egna elektriker. För att få bästa möjliga värde så kan den personen även sköta om allt som har med data att göra.

7 Sep 2020