Bör fler fastighetsägare investera i solceller?

Solceller är en smart investering för fastigheter. Det ökar värdet rejält och kan till och med göra fastigheten till en inkomstkälla de sommarmånaderna som solcellerna producerar mer än vad man gör av med i byggnaden. Vi listar några fördelar med att investera i solceller.

Miljövinst

Den främsta anledning till att satsa på solceller är för att det, kort och gott, är bra för miljön. Idag har vi inga bättre sätt att producera ren energi på än solceller. De släpper inte ut någon koldioxid och de gör ingen större åverkan på miljön när man installerar dom som till exempel vatten- och vindkraft kan göra. Tillverkningen av solceller är inte helt miljövänlig men den energi som tillverkningen kostar betalar solcellsanläggningen tillbaka inom några år.

Bra för din ekonomi

Om du äger fastigheten och ständigt måste betala för den energin som den drar så tycker du nog det skulle vara ganska skönt att betala betydligt mindre för energi, kanske till och med slippa betala för el helt och hållet några månader om året! På sommaren kan det till och med bli så att din solcellsanläggning producerar ett visst överskott vilket du kan sälja vidare och på så sätt få en inkomst som täcker energiförbrukningen resten av året.

Tak med plats för solceller

Fastigheter med stora tak gör att du kan installera mer solceller. Tak är en död yta som inte ger någonting annars. Se till att göra ditt tak till en lönsam affär genom att installera solceller för en fastighet. Solceller producerar ingen el när det är mörkt men om du driver en kontorsfastighet så gör det inte så mycket då de flesta arbetar på dagen. Att som fastighetsägare investera i solceller är alltid smart.

Att tänka på innan du installerar solceller på din fastighet

Vi hoppas vi har övertygat dig om att solceller är en bra investering för din fastighet. Det finns några punkter som kan vara bra att ha i bakhuvudet när man skall köpa och installera en solcellsanläggning.

Takets lämplighet. Se över takets skick så att det inte behöver några renoveringar så länge som solcellspanelerna sitter på det. Fråga en konsult över den mest lämpliga placeringen av solcellerna. Du vill ha solceller där det är soligt såklart!

Budget och ekonomi. Solceller innebär en viss kostnad inledningsvis och det dröjer lite innan de betalat tillbaka sig själva. Ha med det i beräkningarna. Dock finns det statligt stöd man kan ansöka om för uppförande av solceller. Kolla upp det och sök i tid.

Hållbara solceller. Köp en anläggning som håller och se till att den installeras av riktiga yrkespersoner. När du lägger pengar på den här typen av investeringar är det dumt att gå halvvägs och snåla. Köp något bra och hållbart för vårt nordiska klimat så att du slipper montera ner ditt solcellstak på grund av trasiga komponenter.

16 Nov 2021