Bokföring ett nödvändigt ont

De flesta som startar eget företag har inte bokförings som sin favoritsysselsättning. Om man inte startar en revisionsbyrå förstås. Nej, bokföring är ofta ett ont måste i verksamheten.

Om man börjat sin karriär i det lilla så vet man att pengar in och pengar ut i företaget kan vara svårt. Därför sparar man in på alla “onödiga” kostnader. Varav en är kostnaderna för att låta någon annan ta hand om bokföringen. En bra plan kan tyckas. Men när man suttit ändlösa nätter och försökt att få bokföringen att stämma så kan det vara dags att inse fakta. Dags att istället lägga energin på sådant som man är bra på. Vilket kanske då inte är bokföring, eller? För det tar så mycket längre tid för en lekman att hitta bland alla regler i bokföringen, spara och sätta in alla kvitton, för att inte tala om momsredovisningar och årsredovisningar. Många av oss blir trötta av bara tanken.

Dags att byta strategi

Tänk att ta alla de där timmarna vid datorn, som dessutom är obetalda, och göra faktiska jobb för företaget. Låt samma obetalda timmar dra in pengar som ger lön. Det gör att man kan investera i både inventarier och personal. För även om man kan spara några slantar på att göra allt själv så är det helt enkelt inte värt all stress och alla förlorade sömntimmar. Ta en check på nätet. Googla på exempelvis “bokföring i Göteborg”. Hitta den hjälp och det stöd du behöver för att det egna företaget ska frodas på ett hälsosamt sätt.

Att ha kontroll

Har man behov av att ha koll på allt så kan det vara en liten utmaning att lämna ifrån sig ett sådant viktigt jobb. Men så behöver man inte känna. Man kan själv välja vad man vill ha hjälp med. Kanske vill man göra jobbet men ändå känna stödet från en revisor. Då kan man exempelvis ha ett bokföringsprogram kopplat till banken. Skicka fakturor som sedan vid betalning kommer direkt in i bokföringen. Betalningar likaså. På dessa program finns massor av finesser som gör det enklare för dig som inte är insatt i bokföring. Samtidigt kan din revisor, om de fått tillgång till programmet, enkelt hjälpa till när du har frågor. De kan även göra årsredovisningen snabbt och smidigt med endast några klick och en underskrift. Livet kan vara så enkelt eller så komplicerat som man vill. Det är bara man själv som väljer i slutändan.

26 Oct 2020