Behöver du bättre presentationsteknik?

Har du någon gång hållit en längre presentation och märkt att publiken verkar frånvarande? Det kan verkigen hända den bäste och behöver inte betyda att det är något fel på dig. Däremot kan det vara fel på SÄTTET som du presenterar ett ämne på. Och sådant går alltid att slipa och förändra. Precis som man inte kan spela piano direkt bara för att man lärt sig läsa noter och spela ett musikstycke, utan behöver öva flera gånger på pianot innan det blir bra, behöver man öva på att göra en presentation på ett bra sätt.

Många fler borde lära sig att göra intressanta presentationer. Tänk om du fick en lärare i skolan som kunde få med sig alla i din klass varje dag och göra matematik, kemi och fysik intressant? Det händer faktiskt då och då att man har lyckan få en lärare som gör till exempel historielektionerna så intressanta att alla eleverna i klassen får höjda betyg för att de för en gångs skull lär sig sin historia. Om du tänker på dina egna lärare i din skola, kanske du minns någon lärare som lyckades bättre än de andra att få lektionerna att bli roliga? De använde sig av vissa tekniker som vem som helst kan lära sig. Här berättar vi om några sådana knep.

Få dem att lyssna på dig

Genom att höja eller sänka rösten kan du få en hel grupp med människor att vilja lyssna på dig. Rösten är det viktigaste redskapet som du kan få andra att lyssna på det som du har att säga. Många lärare vet till exempel att om de sänker rösten, får de eleverna "att spetsa sina öron", så att de lyssnar bättre och mer koncentrerat på sin lärare. När man pratar med vuxna, har de ju lärt sig att vara artiga och lyssna ändå, men man kan få dem att lyssna länge, om man varierar både tonläge och volym på rösten. Spänner man stämbanden, kan det bli mycket ansträngande att lyssna på någon som har en spänd röst. Vi tenderar att också bli spända om vi lyssnar på någon som också är spänd. Men är vi avslappnade, får vi publiken att slappna av. Är vi glada, kan publiken också bli glad. Är du entusiastisk, kan du entusiasmera din publik.

Få dem att titta på dig

Det kan kännas nervöst för den som är nybörjare att prata inför folk. Många som är blyga kan tycka att det känns obehagligt att alla tittar på en, men sådana saker kan man faktiskt vänja sig vid. Det är viktigt att våga låta människor titta på en, om man ska få deras uppmärksamhet. Om du vågar låta dem titta på dig, kan du titta tillbaka på dem. Om du ger dem din uppmärksamhet, så brukar de ge sin uppmärksamhet och lyssnar då mycket bättre till det du har att säga. Mycket mer finns att säga om presentationsteknik, och vill du läsa mer om det, kan du fortsätta genom att klicka på denna länk: https://www.presentationsteknik.net.

18 Dec 2019