Jobba som hantverkare

De flesta förknippar jobbet som hantverkare med tidiga morgnar och hårt fysiskt arbete. För vissa är det här saker som avskräcker – för andra är det snarare morötter att leta sig in i branschen. Hur man jobbar sig in i branschen på bästa sätt beror på vad det är man vill jobba med. För många hantverkaryrken, till exempel de som jobbar med golvslipning, är bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet en bra grund att stå på. Dessa gymnasier finns på många håll i landet, och inte enbart i större städer som Stockholm och Göteborg.

Golvslipare

Att jobba med golvslipning är kanske inte det allra vanligaste att göra som hantverkare. Dock är det något som har fått en allt större efterfrågan på senare år, inte minst tack vare rot-avdraget som gör att kundunderlaget växt en hel del.

Tidigare drog man sig kanske för att anlita en firma för sin golvslipning, utan gjorde den på egen hand. På så vis kom man undan bra mycket billigare än att anlita utomstående aktörer för det. Rot-avdraget, som gör det möjligt att dra av 30 % av arbetskostnaderna, gör dock den här skillnaden mindre.

Sannolikt kan den som är kunnig inom och som har erfarenhet av golvslipning hitta ett arbete utan alltför stora bekymmer. De flesta firmor finns kanske i större städer som Göteborg, Malmö och Stockholm, men aktörer finns även på mindre orter ute på landsbygden.

Behöver du hitta en golvslipare? Klicka här.

Målare

Arbetet som målare är kanske inte det jobb som ger bäst betalt inom byggbranschen. Dock är det ett jobb som många tycker är roligt. Det gäller att både vara händig och att ha en god känsla för färger, form och estetik överlag.

Som många andra hantverkaryrken kan man få sig en bra grund för yrket redan på gymnasiet. Detta genom programmet bygg- och anläggning med inriktningen måleri. Som nämnt ovan behöver man inte bo i en storstad som Stockholm eller Göteborg för att gå ett sådant gymnasium. De finns utspridda över hela landet.

Rörmokare

Rörmokares löner och arbetsvillkor har bara stigit mer och mer de senaste åren. Idag har en rörmokare, eller VVS-montör som det heter, ett stort ansvar. Ofta arbetar man på egen hand och står för att både leda och utföra ett projekt på egen hand. Lägg därmed till att det för tillfället råder brist på rörmokare i hela landet, så ser framtiden riktigt ljus ut för yrkesgruppen. Jobb finns över hela landet, men jobbmöjligheterna är kanske särskilt goda i Stockholm, som bygger i en rasande fart. Rörmokare behövs både vid nybyggnationer och för att utföra underhåll på äldre byggnader. I takt med att allt fler upptäcker de förmåner som finns med arbetet, blir det också fler som söker sig dit.

 

18 Aug 2017